Kwiaty dla Biura

Rośliny w jadalni biurowej – zieleń, która łączy ludzi

Opublikowano: 7 października 2025

Rośliny w jadalni biurowej – zieleń, która łączy ludzi

Wspólne przestrzenie w biurze mają dziś ogromne znaczenie. To one spajają zespół i sprzyjają rozmowom. Przy kawie czy lunchu znacznie łatwiej się poznać, wymienić pomysły i po prostu poczuć, że tworzy się coś razem. Dlatego aranżacja biurowej kuchni lub jadalni nie powinna być przypadkowa. Liczy się nie tylko funkcjonalność, ale też atmosfer, a ta w dużej mierze zależy od roślin.

Jak wprowadzamy zieleń do takich pomieszczeń? Przekonajcie się!

Zielone aranżacje, które działają

Jak najlepiej wkomponować rośliny w jadalnię biurową? Wszystko zależy od charakteru przestrzeni.

W większych kantynach świetnie sprawdzają się duże donice z wysokimi roślinami – ustawione przy stołach lub wzdłuż ścian, wizualnie porządkują przestrzeń i dodają jej przytulności. Zielone przegrody natomiast mogą pełnić funkcję subtelnych ekranów akustycznych, a przy tym dzielić przestrzeń bez budowania "sztywnych" ścian.

Częstym rozwiązaniem są też zielone ściany np. nad kanapami. Takie tło to idealny kompromis, jeśli zależy nam na dużej połaci zieleni, która jednocześnie będzie oczyszczać wnętrze i pełnić funkcję kojącego oczy tła. 

Mniej typowe miejsca dla "kuchennej" roślinności

Oczywiście rośliny w jadalni nie muszą ograniczać się do standardowych donic ustawianych na parapetach i podłodze. Zieleń w takich pomieszczeniach doskonale prezentuje się także nad ladą lub pod sufitem. W ten sposób umiejscowiona zieleń nie zabiera miejsca, a przy tym daje efekt "zielonej ramy".

W tego typu aranżacjach świetnie sprawdzają się zarówno rośliny żywe, jak i wysokiej jakości rośliny sztuczne, które nie wymagają światła ani podlewania, a wciąż wprowadzają przyjemne wrażenie kontaktu z naturą.

Zielone girlandy, podwieszane donice czy delikatne pnącza tworzą lekkość i naturalny rytm w biurowej kuchni.

Trudne warunki i mądre rozwiązania

Kantyna to wyjątkowe miejsce, które charakteryzują specyficzne warunki. Zmienna wilgotność, wahania temperatury i często ograniczony dostęp światła - to wszystko sprawia, że nie każda roślina się tam odnajdzie.

Są jednak ma to sposoby np. wybieranie do do tych miejsc gatunków odpornych i niezbyt niewymagających. Najczęściej stawiamy na takie rośliny jak ZamiokulkasSansewieria czy Aspidistra, które świetnie radzą sobie w półcieniu i przy nieregularnym podlewaniu. Jeśli jadalnia ma więcej naturalnego światła, wprowadzamy także PaprocieFilodendrony, Monsterę i Sansewierię. Te gatunki skutecznie neutralizują związki lotne i poprawiają jakość powietrza w zamkniętej przestrzeni.

Co ciekawe i warte odnotowania, coraz częściej w biurowych kuchniach pojawiają się też rośliny jadalne np. bazylia, mięta, rozmaryn czy tymianek. Takie doniczki z ziołami nie tylko pięknie się prezentują, ale też wnoszą do biura element domowego ciepła, które docenią zarówno pracownicy, jak i klienci, którzy czasem wpadają do kuchni na kawę.

Aranżując zieleń w biurze nie można zapomnieć o kuchni - przestrzeni, która powinna być nie tylko funkcjonalna, ale też przyjazna i pełna życia. 

Odezwij się do nas - pomożemy Ci stworzyć takie miejsce w Twojej firmie!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.   Zamknij